Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 1 fra 2012

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 296.93 Kb)
Kvant

SI-systemet under revision (Download 598.2 Kb)
Finn Berg Rasmussen
Måleteknikkens udvikling har efterhånden ført til, at en del naturkonstanter nu kan måles med bedre nøjagtighed og reproducerbarhed, end de tilsvarende enheder i SI-systemet kan realiseres. I den situation vil det være formålstjenligt at omdefinere enhederne med udgangspunkt i naturkonstanterne. Det er en filosofi, der om nogle år kan ventes at føre til nye definitioner af fire af SI-systemets grundenheder: kilogram, ampère, kelvin og mol.

Universets begyndelse (Download 1.2 Mb)
Erik Høg, Peter Laursen og Johan Samsing
Vi gør op med populære misforståelser for at skabe mere klarhed. Teorien om Big Bang handler ikke om Universets skabelse men om Universets udvikling, og teorien siger ikke, at Universets ekspansion er resultat af en eksplosion. Universet begyndte sin ekspansion ved Big Bang som beskrevet af George Gamow og medarbejdere i 1948. Men de forudsagde ikke klart eksistensen af den kosmiske baggrundsstråling af mikrobølger, der først blev opdaget i 1965 af Penzias og Wilson. Dette forløb er emnet for denne artikel, der også beskriver den kosmiske horisont og Universets videre udvikling i de forløbne 13.700 millioner år.

Atacama Large Millimeter Array – en ny æra i udforskningen af galakser (Download 1.08 Mb)
Thomas R. Greve
Den tidsalder hvor de første stjerner og galakser blev dannet, omkring et par hundrede millioner år efter big bang, er én af de dårligst forståede tidsaldre i Universets historie. Det næste store gennembrud i vores forståelse af disse tidlige galakser vil komme fra ALMA - en stor park af radioteleskoper i den chilenske ørken - som er designet til, at observere gas og støv i galakser. ALMA er netop begyndt at indsamle de første data og det vil, i de kommende år, føre til en sand revolution i vores forståelse af én af Universets mørkeste tidsaldre.

Venuspassagen den 6. juni (Download 68.21 Kb)
Michael Quaade
I disse måneder ses planeten Venus klart lysede højt på sydvesthimlen allerede inden det bliver helt mørkt. Den nærmer sig det punkt i sin bane, hvor den passerer mellem Jorden og Solen. Onsdag den 6. juni passerer Venus ind foran Solen, så den kan ses i silhouet som en lille sort cirkel, der i løbet af nogle få timer bevæger sig forbi solskiven.

Jordens mærkelige følgesvende - opdagelsen af Jordens første trojanske asteroide (Download 1.38 Mb)
Tobias Cornelius Hinse og René Michelsen
Blandt Solsystemets utallige asteroider, findes der nogle, der er løst bundne til planeterne via Lagrange-punkterne. For nylig blev det opdaget, at også Jorden har sin egen følgesvend. I denne artikel gives baggrunden til forståelsen af den komplicerede dynamik, og forskellige virkelige eksempler på nogle af Jordens mærkelige følgesvende.

Dansk Fysisk Selskab - Årsmøde den 19.-20. juni (Download 69.28 Kb)
DFS

Netværk for Kvinder i Fysiks årsmøde den 18. juni og KIF-prisen 2012 (Download 46.93 Kb)
KIF

Foreningsnyt - foredrag i foråret (Download 374.52 Kb)
Foreningerne

Relativistisk bordtennis og neutronabsorption - breddeopgaver 47 og 48 med didaktisk kommentar (Download 148.18 Kb)
Jens Højgaard Jensen

Aktuelle bøger (Download 154.61 Kb)
Anja Skaar Jacobsen, Jens Olaf Pepke Pedersen og Michael Cramer Andersen
Anmeldelse af H.C. Ørsteds rejsebreve, Ole Rømer - I kongens og videnskabens tjeneste og Vores kosmiske forbindelse - Himlen set fra Jorden.

Forskernes smukke billeder (Download 563.5 Kb)
John Rosendal Nielsen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!