Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 2 fra 2008

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 220.9 Kb)
Kvant

100 år med flydende helium (Download 1.07 Mb)
Finn Berg Rasmussen
Hovedpunkter af lavtemperaturfysikkens historie gennemgås, med særlig vægt på den første begyndelse og på de eksperimentelle sider.

Annonce (Download 54.18 Kb)
IDA

Phoenix er landet på Mars (Download 607.33 Kb)
John Rosendal Nielsen
Efter 10 måneders rejse landede NASAs "Phoenix Mars Lander" den 26. maj på Mars. I denne artikel vil vi give Jer nogle af højdepunkterne fra missionen indtil nu.

Foreningsnyt - foredrag i efteråret (Download 208.73 Kb)
Astronomisk Selskab

Aktuelle bøger (Download 88.05 Kb)
Finn Berg Rasmussen og Michael Cramer Andersen
Helge Kragh - Hvad er naturvidenskab. Günter Nimtz og Astrid Haibel - Zero Time Space.

Stjernehimlen (Ikke offentliggjort)
Michael Cramer Andersen og Mikael Svalgaard
Den aktuelle stjernehimmel. Astrofotos.

Bose Einstein Kondensation i atomare gasser - Når atomer bliver til kvantebølger (Download 565.53 Kb)
Kasper T. Therkildsen og Jan W. Thomsen
En gas af atomer, der køles ned til næsten det absolutte nulpunkt opnår helt specielle kvanteegenskaber afhængig af atomernes spin (angulære moment). Atomer med heltalligt spin, såkaldte bosoner, vil ved meget lave temperaturer, typisk nogle få hundrede nanokelvin, smelte sammen til en ny tilstandsform man kalder et Bose-Einstein-Kondensat (BEC). I denne tilstandsform træder atomernes bølgenatur i karakter og giver forskere helt nye værktøjer til studier af kvantefænomener relateret til mange forskellige grene af fysikken.

Fast brint - Universets mærkeligste stof (Download 253.57 Kb)
Jørgen Schou
Kan man forestille sig et fast stof, der er så flygtigt, at det ikke findes i selv de koldeste interstellare, tætte skyer? Et stof, der kun kan eksistere i vakuum ved nogle få grader kelvin, og som alligevel skydes ind i de varmeste eksperimenter i fusionsenergi, og et stof, der kan bringe store accelerator eksperimenter i katastrofale vanskeligheder?

KVANTE-stigen (Download 254.6 Kb)
Kay Akselbo og Michael Cramer Andersen
Kommentar til Mørkets hastighed. Videnskab.dk åbnet.

Vandrensning med aquaporiner (Download 1.61 Mb)
Claus Helix Nielsen
Vandrensning og specielt fremstillingen af ultrarent vand er et hastigt voksende område af forskningen indenfor miljøvenlig og bæredygtig udvikling. Den kombinerede effekt af svindende drikkevandsressourcer og et stærkt stigende behov for ultrarent vand til fremstilling af nanoteknologiske produkter gør at vi står overfor store teknologiske udfordringer i produktionen af rent vand på en så effektiv og energibesparende måde som muligt. Imidlertid har naturen selv et elegant bud på hvordan vand renses effektivt. Her belyses hvordan vi kan lade os inspirere af naturens vandrensning til at udvikle en ny og mere effektiv vandrensningsteknologi.

Springflod - breddeopgave 31 med didaktisk kommentar (Download 77.81 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Forskernes rapportering (Download 109.26 Kb)
Sven Munk
Forskning og formidling af resultater er i dette årti under hastig forandring. Antallet af forskere vokser i hele verden og dermed bliver mængden af publiceret materiale også større. Der er behov for nye måder at løse den opgave, som i mere end 200 år har været klaret med bøger og tidsskrifter.

En sandstorm set fra rummet (Download 565.9 Kb)
John Rosendal Nielsen
Sandstorm over Sahara optaget med ESAs Envisat sattellit (ESA).

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!