Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 2 fra 2012

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 179.95 Kb)
Kvant

Kvant og Knudepunktet (Download 43.81 Kb)
Michael Quaade

På jagt efter Higgs-bosonen (Download 1.02 Mb)
Stefania Xella
Higgs-bosonen er den eneste partikel forudsagt af partikelfysikkens Standardmodel, som ikke er blevet observeret eksperimentelt endnu. Det er essentielt at afgøre, hvorvidt den findes eller ej. At finde Higgs-bosonen er derfor et af de vigtigste mål for eksperimenterne ATLAS og CMS ved Large Hadron Collider (LHC) ved CERN nær Geneve.

Spontelektrika, eller faste stoffer overrasker stadig (Download 338.59 Kb)
David Field i samarbejde med Oksana Plekan, Andrew Cassidy, Nykola Jones og Richard Balog
Meget stærke elektriske felter kan opstå i film af tilsyneladende helt almindelige kemikalier såsom dinitrogenoxid og propan. Vi vil her beskrive, hvordan opdagelsen af dette uventede fænomen fandt sted, og hvordan vi forsøger at forstå egenskaberne ved denne nye klasse af spontant polariserede materialer.

Aktuelle bøger (Download 322.49 Kb)
Finn Berg Rasmussen og Michael Cramer Andersen
Omtale af 'Kædereaktion - historien om atombombens tilblivelse' og 'Det levende univers'.

Stjernehimlen (Download 556 Kb)
Michael Cramer Andersen
NB: Datoer for Månens faser er rettet i forhold til den trykte version.

Kugleformede stjernehobe (Download 822.44 Kb)
Michael Quaade
I sommer- og efterårsmånederne vrimler nattehimlen med kugleformede stjernehobe. Set gennem en stor astronomisk kikkert er kuglehobene blandt himlens smukkeste objekter.

Kapillarbølger - breddeopgave 49 med didaktisk kommentar (Download 87.29 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Jagten på Jordlignende planeter med gravitationel mikrolinsning (Download 1.28 Mb)
Kennet Bomann West Harpsøe
Det er ikke mere end 17 år siden den første planet uden for vores eget solsystem, der kredser om en hovedseriestjerne blev opdaget. Siden har vi opdaget over 600 nye exoplaneter, men langt de fleste af disse planeter er gaskæmper, med meget dårlige betingelser for liv. Vi kender flest gasplaneter simpelthen fordi de er lettest at opdage. Vi ved nu at exoplaneter er almindelige, men vi ved stadig ikke, hvor almindelige Jordlignende planeter med behagelige temperaturer, er i vores galakse. Med gravitationel mikrolinsning kan vi besvare lige netop dette spørgsmål. Dermed kan vi finde ud af hvor langt der er mellem de steder hvor E.T. kunne bo, og om dette kan forklare at han ikke har besøgt os endnu.

Demokratiseret forskning og spilbaseret undervisning (Download 1.52 Mb)
Sidse Damgaard Hansen, Rikke Magnussen og Jacob Friis Sherson
Vi vil ved hjælp af et online socialt computerspil forsøge at løse en aktuel og meget resourcekrævende teknologisk udfordring - at designe verdens kraftigste kvantecomputer. I the Quantum Computer Game skal spillerne på en sjov og nem måde udforske og udvikle kvantecomputerens fulde potentiale. Vi har en forventning om, at denne form for onlineforskning, faciliteret af internettet, kan blive et vigtigt redskab for både grundvidenskabelig og anvendt forskning samt undervisning i det 21. århundrede.

Foreningsnyt - foredrag i efteråret (Download 62.27 Kb)
Foreningerne

Noget om ellipsen (Download 282.4 Kb)
Mogens Esrom Larsen
Ellipsens geometri og anvendelse i Keplers beskrivelse af planeters bevægelser og de deraf følgende Newton's love.

Søges: SUSY-partikler og mørkt stof (Download 109.32 Kb)
Michael Cramer Andersen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!