Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 3 fra 2009

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 199.49 Kb)
Kvant

Istiden sluttede ekstremt hurtigt (Download 3.27 Mb)
Dorthe Dahl-Jensen
Istiden sluttede brat for 11.704 år siden, hvor den atmosfæriske cirkulation på hele den nordlige halvkugle ændrede sig fra det ene år til det næste. Blot 50 år senere var klimaet blevet 10 grader varmere i Grønland. Det viser nye analyser af en iskerne, som er udboret i Indlandsisen.

Nordisk fysikermøde i København, 16-18. juni 2009 (Download 595.51 Kb)
Johannes Andersen

X-shooter instrumentet på VLT (Download 1.99 Mb)
Per Kjærgaard Rasmussen
X-shooter er en ny spektrograf til VLT, der dækker hele det spektrale område fra 300nm til 2,4 µm i én optagelse. Instrumentet er bygget af et konsortium bestående af institutter fra Danmark, Frankrig, Holland, Italien samt ESO selv. Instrumentet er blevet testet på VLT teleskopet i løbet af 2008 og 2009 og har vist sig til fulde at leve op til forventningerne om at være den mest følsomme spektrograf af sin art i verden. X-shooter tages nu officielt i brug per 1. oktober 2009. Til gengæld for sit bidrag får Niels Bohr Institutet 45,5 nats observationstid på instrumentet.

Kaffeskvulp - breddeopgave 36 med didaktisk kommentar (Download 75.86 Kb)
Jens Højgaard Jensen

Foreningsnyt - foredrag i efteråret (Download 63.19 Kb)
Kvant

Stjernehimlen (Ikke offentliggjort)
Michael Cramer Andersen

Spinkæder som bindeled mellem partikler og strenge (Download 234.56 Kb)
Charlotte Fløe Kristjansen
Traditionelt er partikelteorier og strengteorier blevet opfattet som konkurrerende teorier. Ny forskning har imidlertid vist, at simple kvantemekaniske systemer, kaldet spinkæder, kan udgøre bindeledet mellem de to typer af teorier. Som konsekvens heraf må vi nu forstå partikel- og strengteorier som komplementære, sameksisterende teorier.

Aktuelle bøger (Download 251.97 Kb)
Henrik Peter Bang og Michael Cramer Andersen
Anmeldelse af "Matematikundervisningen i Danmark i 1900-tallet" og "Hvad er astronomi?"

Rejsen til århundredets længste totale solformørkelse i Kina den 22. juli 2009 (Download 523.49 Kb)
Janaki Lund Jensen
At overvære en total solformørkelse er et privilegium ikke alle mennesker får mulighed for. Du kommer aldrig til at glemme oplevelsen, når Månen med ufattelig præcision glider ind mellem Solen og Jorden. Åndeløst følger du den magiske stemning, når Månens skygge sniger sig ind over landskabet, som lades tilbage i et uvirkeligt skumringslys. Stjernerne lyser op på den mørke himmel, fuglene stopper med at synge, og temperaturen falder mærkbart.

Totale solformørkelser nu og i fremtiden (Download 1.18 Mb)
Michael Cramer Andersen
En total solformørkelse er et af de smukkeste og mest mærkværdige naturfænomener man kan opleve. Har man først set Solens korona under gode betingelser bliver man nemt grebet af en stærk trang til at rejse afsted for at opleve det igen. Hver totale solformørkelse er desuden unik. Den foregår et nyt sted, har forskellig varighed og koronaen ser forskellig ud. I denne artikel forklares nogle af de astronomiske forhold der gør de totale solformørkelser så interessante og de kommende års totale solformørkelser diskuteres.

En fysikstjerne er slukket - nekrolog over Aage Bohr (Download 96.97 Kb)
Lars Henrik Aagaard
Nobelpristager, søn af Niels Bohr og professor i kernefysik, Aage Bohr, er død, 87 år gammel.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!