Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 3 fra 2010

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 92.46 Kb)
Kvant

En landmåler i himlen (Download 1.41 Mb)
Erik Høg
Erindringer om 50 år med astrometrien, der begyndte ved en høstak syd for Holbæk og førte til bygning af to satellitter. Et videnskabeligt højdepunkt er stjernekataloget Tycho-2, der nu er helt uundværligt ved styring af satellitter og ved astronomiske observationer.

Hvor bliver solpletterne af? (Download 1.22 Mb)
Christoffer Karoff
Siden 2007 har der, til stor undren for solfysikere verden over, stort set ingen solpletter været på Solens overflade. Nu er der dog begyndt at komme solpletter igen. En konsekvens er bl.a., at man natten til den 5. august kunne opleve nordlys i Danmark, men det er endnu for tidligt at påstå, at Solen opfører sig normalt. I stedet diskuterer solfysikere verden over, hvad det er, der har fået Solen til at opføre sig unormalt.

Festligt fysikforsøg - Løft lyset uden at røre det (Download 827.04 Kb)
Michael Cramer Andersen og Svend E. Rugh
Der findes mange festlige fysikforsøg, der kan udføres med simple hjælpemidler, og som kan inspirere til en diskussion om fysik. Ofte optræder der modsatrettede effekter, som skal analyseres, før man har fat i en korrekt forklaring. Læserne inviteres til at udføre det omtalte forsøg og indsende deres forklaring.

GPS og Galileo (Download 627.24 Kb)
Anna B.O. Jensen
GPS er i dag meget udbredt til positionering og navigation, og langt de fleste kender det amerikanske system. EU og det europæiske rumagentur, ESA, er godt i gang med udviklingen af Galileo, et lignende europæisk system. Artiklen beskriver indledningsvis princippet for positionering med GPS. Herefter beskrives Galileo, forskelle og ligheder mellem Galileo og GPS, og afslutningsvis opridses nogle af de naturvidenskabelige forskningsområder hvor Galileo forventes at bidrage.

Stjernehimlen (Download 2.05 Mb)
Michael Cramer Andersen
Galleri og den aktuelle stjernehimmel.

Exoplaneter fundet med Kepler og CoRoT (Download 1.58 Mb)
Hans Kjeldsen
I denne artikel demonstreres det hvordan man kan bestemme væsentlige parametre for en planet i kredsløb om en anden stjerne, hvis den passerer ind foran stjernen sådan at planeten absorberer en del af lyset fra stjernen.

Telefonstrømme - breddeopgave 39 med didaktisk kommentar (Download 112.92 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Foreningsnyt - foredrag i efteråret (Download 63.69 Kb)
Foreningerne

Laserfysik gennem eksperimenter (Download 1.17 Mb)
Jes Henningsen
Artiklen beskriver en serie eksperimenter der kan udføres med den samme helium-neon laser, og som kan danne rygraden i et undervisningsforløb i laserfysik hvor teori og eksperiment er fuldt integreret.

Aktuelle bøger (Download 148.09 Kb)
Michael Cramer Andersen
Omtale af 'Aktiv fysik C'.

Beboelig exoplanet? (Download 579.47 Kb)
John Rosendal Nielsen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!