Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 3 fra 2013

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 857.66 Kb)
Kvant

Niels Bohr Arkivets bidrag til fejring af Bohr-året (Download 123.31 Kb)
Finn Aaserud
Der er mange arrangementer og begivenheder i Danmark og udlandet, der markerer 100-året for Bohrs atommodel. Niels Bohr Arkivet står for, eller er engageret i, nogle af disse begivenheder. Arkivets største indsats var en videnskabshistorisk konference i midten juni. I efteråret afholdes flere konferencer og en filmfestival og der er udgivet flere bøger.

Tre gange Bohr (Download 332.76 Kb)
Anja Skaar Jacobsen
2013 er hundredeåret for publiceringen af Niels Bohrs berømte trilogi, ''On the constitution of atoms and molecules'', hvori han for første gang præsenterede sin model for atomets struktur - et arbejde der, sammen med videreudviklingen af det, indbragte ham Nobelprisen i fysik i 1922. Det fejres med en genoptrykning af trilogien og en hel række nye, spændende publikationer om Bohr og hans atommodel. Her omtales én dansk og to engelske bøger.

Niels Bohr og Risø (Download 592.03 Kb)
Jørgen Kjems
Niels Bohr spillede en afgørende rolle i etableringen af Atomenergikommissionen og Forskningscenter Risø. I et hektisk forløb fra efteråret 1954 til december 1955 blev der skabt politisk opbakning til dannelsen af en atomenergikommission med Niels Bohr som formand og til opførelsen af Forskningscenter Risø med tre forskningsreaktorer. En sammenligning med tilblivelsen af nyere forskningsfaciliteter som ESRF og ESS viser, at nutidens beslutningstagere kunne lære af den omhu, hast og effektivitet, hvormed Niels Bohr og hans samtidige byggede Risø.

Fysikolympiaden IPhO 2013 blev en kæmpesucces (Download 791.36 Kb)
Henrik Bruus og Niels Hartling
I starten af juli var Danmark vært for den 44. internationale fysikolympiade, IPhO 2013, som tidligere er omtalt i KVANT [1]. 374 gymnasieelever fra 81 lande verden over prøvede kræfter med teoretiske og praktiske fysikopgaver - ved KU, DTU og i Tivoli. Hele begivenheden var fra først til sidst: Et brag af en succes!

Niels Bohrs vei til en kvanteteori for atomets struktur (Download 608.29 Kb)
Reidun Reistrøm
2013 markerer 100 års jubileum for Niels Bohrs kvanteteori for atomet. I denne artikkelen følger vi Bohr fra han reiser til Cambridge for å studere metallenes elektronteori under ledelse av Thomson til han i mars 1913 sender første kapittel av trilogien ''On the Constitution of Atoms and Molecules'' til Rutherford for gjennomlesning. Denne artikkelen er tidligere publisert i det norske tidsskrift Fra Fysikkens Verden nr. 2, 2013.

Observatoriet på Østervold i København (Download 513.51 Kb)
Michael Quaade
Ved Kulturnatten i København fredag den 11. oktober 2013 kan man se stjerner i universitetets store linsekikkert fra 1895. Her fortælles lidt om stedets historie.

Slørtågen i Svanen (Download 207.73 Kb)
Michael Quaade
Om efteråret står stjernebilledet Svanen højt på himlen mod sydvest. Den er hjemsted for mange spændende objekter. Ét af dem er Slørtågen, som er resterne af en stjerne, der eksploderede for hen imod 10.000 år siden.

Sidste nyt fra LHC om Higgs-bosonen (Download 904.87 Kb)
Stefania Xella
Sidst jeg skrev en artikel om Higgs-partiklen (KVANT nr. 2, 2012) hævdede jeg, at 2012 ville blive året for Higgs. Sjældent har jeg ramt mere plet! Den 4. juli 2012, efter et ekstremt succesfuldt år med dataopsamling, kunne de to eksperimenter ved CERN, som hedder CMS og ATLAS, annoncere opdagelsen af en Higgs-lignende partikel. Dette er en af de største opdagelser i partikelfysikken i nyere tid, og dagen blev ekstra følelsesbetonet af, at professor Peter Higgs selv var tilstede i auditoriet og med sine egne øjne så præsentationen af de resultater, som han sikkert har drømt om det meste af sin karriere. Her gøres der status over, hvad vi foreløbig kan sige om den nye bosons egenskaber.

Forsinket referee report om ''On the Constitution of Atoms and Molecules'' (Download 333.28 Kb)
Tomas Bohr og Benny Lautrup
Da Niels Bohr indsendte sin historiske artikel til Philosophical Magazine i 1913 var det ikke almindeligt med anonyme bedømmelser ligesom i dag. Artiklens to forfattere har med 100 års forsinkelse læst artiklen grundigt og gennemgået Bohrs argumentation kritisk.

Foreningsnyt - foredrag i efteråret (Download 85.49 Kb)
Foreningerne

Komplementaritetsprincippet anvendt i statskundskab (Download 309.08 Kb)
Jens Olaf Pepke Pedersen
I midten af 1980'erne undersøgte professor Erik Rasmussen om man kunne anvende Bohrs komplementaritetsprincip til at skabe klarhed over nogle af de grundlæggende problemer indenfor faget statskundskab. Selvom eftertiden ikke har fulgt op på hans initiativ, førte det til nogle originale idéer, som han blandt andet udgav på bogform i 1987.

Niels Bohr Institutets fysikleksikon (Download 337.46 Kb)
Michael Quaade
I foråret 2013 lancerede Niels Bohr Institutet sit internetbaserede Fysikleksikon [1]. Det er et opslagsværk med emner indenfor fysik, astronomi og beslægtede fagområder. Artiklerne er skrevet af Niels Bohr Institutets medarbejdere og studerende. De redigeres af folk i kommunikationsafdelingen, der har mange års erfaring med formidling og pædagogisk præsentation af videnskabeligt materiale. Målgruppen er alle, der interesserer sig for naturvidenskabelige emner, ikke mindst elever i folkeskole og gymnasium.

Stigefald - breddeopgave 55 med didaktisk kommentar (Download 136.29 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Aktuelle bøger (Download 306.64 Kb)
Jens Olaf Pepke Pedersen
Omtale af bøgerne ''Danskeren bag bomben'' og ''Atommodellen 100 år''.

Færøerne venter invasion ved total solformørkelse (Download 180.89 Kb)
Erik Fey
Om ca. halvandet år, den 20. marts 2015 om morgenen, vil der optræde en total solformørkelse på og omkring Færøerne. Efterspørgslen på flybilletter og sengepladser er overvældende. Netop hjemkommen fra 12 dage på Færøerne, er jeg ikke i tvivl om, at Færingerne venter en invasion i en størrelsesorden som øerne aldrig har oplevet det før. Men meget kan lade sig gøre med den rette forberedelse og mange års erfaring i rejsebranchen.

Fysikårsmøder i DFS og Kif (Download 215.53 Kb)
Foreningerne
Dansk Fysisk Selskabs årsmøde 2013 vil finde sted torsdag den 14. november på H.C. Ørsted Instituttet. Netværk for Kvinder i fysik (Kif) holder årsmøde dagen før DFS, den 12. november 2013, på H.C. Ørsted Instituttet.

Bohr på tegneserie (Download 215.53 Kb)
Michael Cramer Andersen
Omtale af tegneserien om Niels Bohrs liv og forskning, ''Suspended in Language'' af Jim Ottaviani og Leland Purvis.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!