Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 4 fra 2010

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 212.5 Kb)
Kvant

Kvark-gluon plasma i det tidlige univers (Download 738.59 Kb)
Jens Jørgen Gaardhøje
Det tidlige univers bestod, indtil omkring en milliontedel sekund efter Big Bang, af en blanding af de partikler vi i dag anser for fundamentale: kvarkerne, og leptonerne og de kraftformidlende partikler, gluoner, fotoner, W- og Z-bosoner og gravitoner (disse sidste er dog endnu ikke påvist eksperimentelt). Omkring dette tidspunkt var Universets tæthed og temperatur faldet så meget, at de letteste kvarker kunne bindes i baryonerne tre ad gangen, og derved danne f.eks. protoner og neutroner. Siden det første mikrosekund har kvarkerne været gemt væk i kernepartiklerne.

Big Bang og inflation (Download 1.51 Mb)
Michael Cramer Andersen og John Rosendal Nielsen
I denne artikel vil vi give en introduktion til nogle af de væsentligste træk ved kosmologiens standardmodel -- Big Bang-teorien. Teorien beskriver egentlig kun Universets geometri og dynamik, men sammen med kvantefysikken kan stoffets strukturer forklares på mange skalaer. For at få alt til at passe, må man dog medregne en hypotetisk udvidelse i det tidlige univers, kaldet inflationen. Big Bang-teorien kan imidlertid ikke forklare selve begyndelsen.

Universet bliver mørkere og mørkere (Download 1.43 Mb)
Signe Riemer-Sørensen og Tamara Davis
Mørk energi er en af den moderne fysiks største mysterier. Ved at accelerere Universets udvidelse, bestemmer det Universets skæbne. Alligevel har vi ingen idé om dets natur eller identitet.

Planetkalender for København 2011 (Download 204.34 Kb)
Martin Götz

Stjernehimlen (Download 570.66 Kb)
Michael Cramer Andersen
Den aktuelle stjernehimmel, Månens faser og planeternes positioner.

KVANT-nyheder (Download 316.54 Kb)
John Rosendal Nielsen

Kvantegravitation og vores univers (Download 1.21 Mb)
Jan Ambjørn
Hvorfor er vi interesserede i at forene Einsteins almene relativitetsteori, teorien for makrokosmos, og kvantemekanik, teorien for mikrokosmos? En sådan teori vil måske kunne forklare Big Bang.

Ikke-kommutativ geometri (Download 285.18 Kb)
Ryszard Nest
Ikke-kommutativ geometri er en relativt ny matematisk disciplin, som er opstået ved sammensmeltning af forskellige grene af matematikken. Den har indført nye idéer og veje at tænke på mange velkendte matematiske problemer i topologi, geometrisk gruppeteori og matematisk fysik. I denne artikel vil vi forsøge at forklare lidt om dens metoder og hvordan de kan tænkes at blive anvendt i kvantegravitation.

Fysisk eskatologi - Universet og det evige liv (Download 1.24 Mb)
Helge Kragh
Kosmologi er en udviklingsvidenskab, der rekonstruerer Universets historie fra Big Bang til den sene fremkomst af intelligent liv. Ifølge nogle fysikere er den kosmiske fremtid nok så væsentlig som fortiden, især hvis fremtidsscenarierne omfatter livets skæbne. Vil intelligent liv være en parentes i Universets historie, eller vil det fortsat eksistere i den fjerne fremtid, måske i al evighed? Et nyt og kontroversielt forskningsområde, kaldet 'fysisk eskatologi', beskæftiger sig med disse spørgsmål.

Aktuelle bøger (Download 234.71 Kb)
Anja Skaar Jakobsen og Michael Cramer Andersen
Omtale af 'Kvantemekanik - atomernes vilde verden' og 'Maskinen skabt i menneskets billedet'.

Elektrostatisk vægt - breddeopgave 40 med didaktisk kommentar (Download 104.53 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Hvordan er sammenhængen mellem massen på vægtskålen af en elektrostatisk vægt og ladningerne på kondensatorpladerne, når vægten er i balance?

Foreningsnyt - foredrag i foråret (Download 63.56 Kb)
Kvant

Gigantiske gamma-bobler i Mælkevejen (Download 466.27 Kb)
John Rosendal Nielsen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!