Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 4 fra 2011

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 106.07 Kb)
Kvant

Hånd og ånd i Ole Rømers mekaniske astronomi (Download 890.23 Kb)
Karin Tybjerg
Rømers videnskabelige arbejde er præget af en utrolig spændvidde mellem opdagelser af stor teoretisk betydning og håndgribelige tekniske løsninger på praktiske problemer. Forholdet mellem videnskab og praktik portrætteres til tider som modsætningsfyldt hos Rømer, men skal her i stedet ses som en produktiv dynamik, hvor sansbarheden, håndgribeligheden og mekanikken er en kreativ drivkraft for Rømer og udgør den astronomiske videns fundament.

Om enheden mol i SI-systemet (Download 77.14 Kb)
Finn Berg Rasmussen
KVANT har ikke nogen egentlig brevkasse, og svartiden ville jo også let blive 3-4 måneder. Det skal imidlertid ikke afholde os fra lejlighedsvis at forsøge at besvare et interessant spørgsmål.

Årets nobelpris i fysik bygger videre på resultater opnået af danske forskere (Download 684.59 Kb)
Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen og Leif Hansen
Nobelprisen i fysik 2011 gik til Saul Perlmutter, Brian Schmidt og Adam Riess. De fik prisen for at påvise, at Universets ekspansion er accelererende, således at fjerne galakser bevæger sig hurtigere og hurtigere væk fra hinanden. Effekten blev fundet ud fra studiet af supernovaer detekteret på kosmologiske afstande, dvs. supernova-begivenheder, som fandt sted for milliarder af år siden. Danske forskere var imidlertid først til at påvise supernovaer på kosmologiske afstande og dermed bevise, at supernovaer kunne bruges til at studere Universets ekspansion over tidsrum, der udgør en væsentlig brøkdel af Universets alder.

Annonce: KVANT samlesæt (Download 1.19 Mb)
Kvant

Foreningsnyt - foredrag i foråret (Download 267.24 Kb)
Foreningerne

Planetkalender for København 2012 (Download 204.78 Kb)
Martin Götz

Stjernehimlen (Download 546.93 Kb)
Michael Cramer Andersen
Den aktuelle stjernehimmel.

Molekylære motorer: Små systemer langt fra ligevægt (Download 495.86 Kb)
Natalia Golubeva
Inden i vores kroppe opererer de såkaldte molekylære motorer langt fra termodynamisk ligevægt, hvor deres opførsel på grund af deres lille størrelse ultimativt er bestemt af termiske fluktuationer. Helt ny fysik er nødvendig for i detaljer at studere energiprocesser i disse små biologiske maskiner.

Solaktivitet og klimaændringer (Download 1.54 Mb)
Jens Olaf Pepke Pedersen
Solpletter er et tydeligt tegn på Solens aktivitet, og de er sandsynligvis blevet observeret gennem flere tusinde år. Det har også i mange år været klart, at der er sammenhæng mellem Jordens klima og Solens aktivitet, men vi er først nu ved at afdække den fysiske mekanisme bag sammenhænget.

Aktuelle bøger (Download 280.02 Kb)
John Rosendal Nielsen og Michael Cramer Andersen
Omtale af Orbit BA 2. udgave, Fysik i øjenhøjde og Harald Moltke - Nordlysets maler.

Afkølingstid - breddeopgave 45-46 med didaktisk kommentar (Download 101.08 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Rest fra Jordens fødsel fundet (Download 205.56 Kb)
John Rosendal Nielsen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!