Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 4 fra 2012

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Indhold (Download 148.1 Kb)
Kvant

Rejser i tid og rum - fra science fiction til science fact (Download 127.13 Kb)
Malene Steen Nielsen Flagga

Venuspiraterne (Download 414.13 Kb)
Mogens Esrom Larsen
I bogen 'Venuspiraterne', af forfatteren af Tarzan-bøgerne, finder man flere morsomme matematiske pointer.

Fremtidens rumfart - drømme og virkelighed (Download 1.46 Mb)
Steen Eiler Jørgensen
Vil rummet fortsat næsten udelukkende være en arena for forskningsmæssig anvendelse, med en håndfuld ubemandede opsendelser årligt? Eller vil private virksomheder gradvist omdanne rummet til et 'vilde vesten', hvor unikke omgivelser kombineret med et juridisk vakuum vil skabe muligheder for økonomisk vækst?

Tiden og tidsrejser (Download 712.37 Kb)
Christian Schultz
Et ofte brugt citat om tid tillægges St. Augustins 'Bekendelser' fra ca. år 400: 'Hvad er tid? Hvis ingen spørger mig om det, ved jeg det. Hvis jeg vil forklare det, ved jeg det ikke'. Dette citat illustrerer meget godt sværheden af at forklare, hvad tiden egentlig er. Vi skal i denne artikel se nærmere på, hvad tiden er i fysikken, og også diskutere forskellige slags tidsrejser. Vi vil diskutere både den slags tidsrejser, som faktisk kan lade sig gøre (for de findes faktisk!), og også den mere spekulative slags. Desuden vil vi se på konsekvenserne af tidsrejser i form af tidsparadokser, der kan opstå, hvis man ændrer fortiden.

Foreningsnyt - foredrag i foråret (Download 64.53 Kb)
Foreningerne

Planetkalender 2013 (Download 203.33 Kb)
Martin Götz

Galleri (Download 987.76 Kb)
Michael Cramer Andersen

Stjernehimlen (Download 424.61 Kb)
Michael Cramer Andersen

Oriontågen (Download 647.77 Kb)
Michael Quaade
Om vinteren er stjernebilledet Orion et af de mest markante stjernebilleder, der gemmer på en af stjernehimlens smukkeste stjernetåger. Oriontågen er derfor emnet for dette nummers artikel om aktuelle objekter på nattehimlen.

Ny udgave af Astronomisk Guide (Download 243.29 Kb)
Michael Quaade
I dagene omkring 1. december er den nye udgave af Astronomisk Guide på gaden.

Paradokser i tidsrejsefilm (Download 544.71 Kb)
Michael Cramer Andersen
Et af de fysiktemaer, der hyppigt optræder i science fiction film, er tidsrejser. Vi skal her se på nogle film, hvor tidsrejser spiller en væsentlig rolle, samt identificere nogle af de vigtigste paradokser.

Kræftvækst - breddeopgave 52 med didaktisk kommentar (Download 252.23 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Aktuelle bøger (Download 765.78 Kb)
Jens Olaf Pepke Pedersen og Michael Cramer Andersen
Omtale af 'Roadmap to Indian's Treasure', 'Sophus Tromholt', 'Europe to the Stars' og 'The Jewel on the Mountaintop'.

Wieth-Knudsen Observatoriet (Download 1.05 Mb)
Michael Quaade
Wieth-Knudsen Observatoriet er et af Danmarks mange observatorier med offentlig adgang. Det ligger i Tisvilde tæt på Tisvilde hegn, så himlen er forholdsvis mørk. Den mørke himmel og den store kikkert med en diameter på 40cm giver en god gengivelse, selv af lyssvage objekter. På en god aften kan også uerfarne kikkertbrugere få øje på fx spiralarmene i Messier 51 galaksen.

Bohr jubilæumsår 2013 (Download 372.94 Kb)
Kvant
2013 markerer 100-året for, at Niels Bohr fremsatte sin atommodel. Dette fejres igennem året på forskellig vis og vi nævner her nogle af begivenhederne. Kvant vil naturligvis også markere jubilæet.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!