Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 4 fra 2018

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Historien om elektromagnetismen (Ikke offentliggjort)
Laila Zwisler
For snart 200 år siden – i 1820 – opdagede Hans Christian Ørsted, at en elektrisk strøm, der løb i en ledning henover et kompas, kunne påvirke magnetnålen. Dermed fandt han en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som han kaldte elektromagnetisme, og det åbnede nye felter inden for fysikken og teknologien. Her gennemgås en del af elektromagnetismens historie som optakt til fejringen af 200-året for Ørsteds opdagelse.

Om valg af ord (Ikke offentliggjort)
Finn Berg Rasmussen

Optiske pincetter – en hyldest til Nobelprisen i Fysik 2018 (Download 231.75 Kb)
Lene B. Oddershede
De opfindelser, som fik årets Nobelpris i Fysik, har revolutioneret anvendelser af laseren. Ikke bare fysik, men også kemi, biologi og medicin har fået præcisionsinstrumenter, som har været revolutionerende for vores forståelse af livets fundamentale byggesten og har haft vigtige praktiske anvendelser.

Foreningsnyt – kommende foredrag (Download 63.41 Kb)
Kvant

Chirped pulse amplification – Nobelprisen i Fysik 2018 (Download 548.9 Kb)
Peter Uhd Jepsen
Hvordan laver man en laser, der er så kraftig, at intet kendt materiale kan overleve at blive ramt af lyset? Og som samtidig laver så korte lysglimt, at det bliver muligt at fastfryse elektroners bevægelse rundt om atomer? Årets Nobelpris i Fysik blev givet for den opfindelse, der gør alt dette muligt. Læs med, og få indblik i femtosekundverdenen.

Gravitationsbølger og tyngdebølger (Ikke offentliggjort)
Holger Nielsen
Gravitationsbølger og tyngdebølger beskriver vidt forskellige fænomener. I artiklen forklares forskellen, og der gives eksempler på tyngdebølger, og hvad man kan bruge observationer af dem til.

Det aktive atomur – en laser i sin reneste form (Ikke offentliggjort)
Mikkel Tang og Stefan Alaric Schäffer
Lasere anvendes i utallige teknologier og er siden de første realisationer i 1960’erne blevet en del af vores hverdag. På grund af laserlysets smalle frekvensspektrum er det særligt velegnet til at foretage præcise målinger af for eksempel længder og tidsforskelle. Det udnytter man især i atomuret, hvor atomers veldefinerede energiniveauer bruges til at bygge de mest nøjagtige ure, der nogensinde har eksisteret. I vores laboratorium udvikler vi en ny type laser, der gentænker atomurets konstruktion. Det er en laser, der dikteres af atomernes egne egenskaber, fremfor den mekaniske konstruktion af dens omgivelser – det aktive atomur.

Opdagelsen af en supernova med gravitationel linseeffekt – en ny æra inden for kosmologien (Ikke offentliggjort)
Ariel Goobar
Den gravitationelle linseeffekt virker som naturens eget gigantiske teleskop, muligheden for at finde billeder af samme supernova ved den kosmiske linseeffekt betyder, at man også kan måle tidsforskellen mellem ankomsttiderne af billederne. Tidsforskellen mellem billederne kan anvendes til at måle universet udvidelseshastighed, og det kan åbne en ny æra inden for kosmologien.

Hubble-Lemaître-loven? (Download 136.75 Kb)
Helge Kragh
Videnskabelige love får navne, fordi de vinder indpas i den videnskabelige litteratur uden at være officielt vedtaget, men for nylig vedtog den Internationale Astronomiske Union at ændre kosmologiens Hubble-lov til Hubble- Lemaître-loven. Det skete bl.a. med henvisning til en samtale mellem Hubble og Lemaître, som formentligt aldrig har fundet sted og må betegnes som en myte eller fabrikation.

Dansk Videnskab på Youtube (Download 130.36 Kb)
Kvant

Korrektion (Download 130.36 Kb)
Kvant

Planetkalender for 2019 (Download 125.99 Kb)
Martin Götz

Aktuelle bøger (Download 247.31 Kb)
Finn Berg Rasmussen og Jens Olaf Pepke Pedersen

Videnskabelige vikinger (Download 122.19 Kb)
Kvant

Korrespondens mellem Doppler- og Compton-effekt breddeopgave 78 med didaktisk kommentar (Ikke offentliggjort)
Jens Højgaard Jensen

Forsidebilledet (Download 128.51 Kb)
Kvant

Ørsted-medaljen uddelt til Ole Bakander (Download 67.82 Kb)
Dorte Olesen

Historien om elektromagnetismen (Download 616.76 Kb)
Laila Zwisler
For snart 200 år siden – i 1820 – opdagede Hans Christian Ørsted, at en elektrisk strøm, der løb i en ledning henover et kompas, kunne påvirke magnetnålen. Dermed fandt han en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som han kaldte elektromagnetisme, og det åbnede nye felter inden for fysikken og teknologien. Her gennemgås en del af elektromagnetismens historie som optakt til fejringen af 200-året for Ørsteds opdagelse.

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!