Søg i artikeldatabasen
forside.jpg

Kvant nr. 4 fra 2021

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer (Download)
Klik på billedet for større version.

Artikler

Det grønne fluorescerende proteins fotoaktive molekyle: Hvad tænder det? (Download 490.05 Kb)
Jeppe Langeland, Christina Kjær, Lars H. Andersen og Steen Brøndsted Nielsen
Naturen er farverig, hvilket ofte skyldes proteiner, der indeholder lysabsorberende eller fluorescerende molekyler. Eksempler er fotosynteseproteiner i planter og alger, opsiner i øjet, luciferase i ildfluer og andre insekter, hæmoglobin i røde blodlegemer, og det grønne fluorescerende protein (GFP) i gopler. I denne artikel vil vi se, hvad vi kan lære, når vi tager proteinets fotoaktive molekyle (kromoforen) ud og studerer det alene i vakuum og i samspil med kontrollerede omgivelser.

Mikrocontainere: fremtidens vacciner kan være på størrelse med sandkorn (Ikke offentliggjort)
Philip Hassing Ronøe Carlsen, Rolf Bech Kjeldsen og Juliane Fjelrad Christfort
De meget tids- og ressourcekrævende planer om massevaccination af verdens befolkning mod COVID-19 har vist et stort behov for en teknologi designet til at kunne give vacciner oralt. Dette ville principielt set kunne optimere logistiske aspekter samt give en hurtigere massevaccination, og det ville desuden blandt mange anses som værende meget mere bekvemt end vaccinestik. En lovende teknologi til oral levering af vacciner er såkaldte mikrocontainere, se figur 1. Disse kan fyldes med en given vaccine-formulering (eller andre lægemidler), hvorefter de kan levere indholdet intakt til tyndtarmen. Herudover er det i rotter blevet vist, at de kan forøge retentionstiden af hvor længe vaccinen forbliver i tyndtarmen, hvilket er en ret kritisk faktor ved oral levering af vacciner.

“Förster resonance energy transfer”-målinger af den molekylære rute igennem human hud (Ikke offentliggjort)
Irina Iachina og Jonathan Brewer
“Förster resonance energy transfer” (FRET) kombineret med fluorescensmikroskopi tillader undersøgelse af interaktioner i biologiske systemer i deres naturlige omgivelser og tilstand med nm-skala nøjagtighed. Dette kan bruges til at belyse forskellige biofysiske processer som molekylære interaktioner eller som beskrevet her; den nanoskopiske molekylærerute igennem human hud. Hvordan molekyler bevæger sig igennem huden, er vigtigt for at forstå hudens barriereegenskaber og designe succesfulde medicinafgivelsessystemer til brug i gennem huden.

Er det Solens skyld? (Download 1.27 Mb)
Erik Høg
Klima og miljø bekymrer os i dag. Hvor ligger årsagen til problemerne, og gør vi det rigtige for at løse dem? Det er der rejst tvivl om. Denne kritik gøres der rede for, og den sættes til diskussion hos eksperter.

Du er her! – Præcis positionering
Jens Olaf Pepke Pedersen
Nye tjenester fra navigationssatellitter betyder at vi kan bestemme positioner mere og mere præcist. Det kommer til at drive en teknologisk udvikling, der vil forandre vores dagligdag.

Du er her! – Præcis positionering (Download 414.49 Kb)
Jens Olaf Pepke Pedersen
Nye tjenester fra navigationssatellitter betyder at vi kan bestemme positioner mere og mere præcist. Det kommer til at drive en teknologisk udvikling, der vil forandre vores dagligdag.

Kvantemekanisk sammenfiltring – Bells uligheder (Ikke offentliggjort)
Jan Myrheim
Fænomenet kvantemekanisk sammenfiltring er relateret til kvantemekaniske systemer med flere delsystemer, hvor der sker kobling mellem delsystemerne, selv når de er langt fra hinanden. Den kvantemekaniske baggrund blev beskrevet i første del af artiklen, der blev trykt i Kvant i oktober 2021, mens konsekvenser og eksperimentelle tests omtales i denne del.

Planetkalender (Download 204.14 Kb)
Martin Götz

Brandslange - breddeopgave 94 med didaktisk kommentar (Download 290.45 Kb)
Jens Højgaard Jensen
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er – udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse – dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.

Fremragende formidlere
Kvant
Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) har tildelt Ørstedmedaljer for fremragende formidling til lektor, dr.scient. Anja Skaar Jacobsen fra Københavns VUC, og til lektor, ph.d. Samel Arslanagi´c fra DTU Elektro.

Kommende foredrag (Download 35.97 Kb)
Kvant

Aktuelle bøger
Jens Olaf Pepke Pedersen

Aktuelle bøger (Download 135.24 Kb)
Jens Olaf Pepke Pedersen

Kometernes og naturvidenskabens jul
Jens Olaf Pepke Pedersen

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!