forside.jpg

Kvant nr. 3 fra 2014

Information om bladet

Nyhedsektionen fra dette nummer
Download PDF
Klik på billedet for større version.

Artikler

Teoriopgaverne ved Den Internationale Fysikolympiade i Danmark juli 2013
I juli 2013 var Danmark vært for den 44. Internationale Fysikolympiade (IPhO 2013), som tidligere er omtalt i KVANT (nr. 1 og 2, 2013). Her er historien om tilblivelsen og afviklingen af de teoriopgaver som skulle udfordre 374 toptrænede gymnasieelever fra 81 lande verden over.
Fysiklegestuens yndlingsforsøg
Legestuen er en studenterforening, der indadtil fungerer som forum for fysikstuderende og udadtil som formidlere af fysik. Vi vil her fortælle om nogle af Legestuens mest spektakulære forsøg til fysikshows.
Asymmetrien i supernovaeksplosioner
NuSTAR - en NASA satellit med et afgørende dansk bidrag - har observeret en supernovarest og fundet radioaktivt materiale, der er asymmetrisk fordelt. Det bekræfter for første gang detaljer i teorierne om supernovaers eksplosion.
Hjørnestenen Gaia er i bane
Den 19. december 2013 blev Gaia anbragt i en bane 1,5 millioner km fra Jorden til astrometrisk måling af en milliard stjerner. De første målinger viser, at målsætningen for misssionen vil holde, selvom der var alvorlige problemer i indkøringsfasen.
Foreningsnyt - foredrag i efteråret
Foredragene har temaerne 'Livet i havet' i SNU og 'Studiet af planetsystemer: En videnskabelig revolution' i AS.
Piazzis flyvende stjerne
61 Cygni er umiddelbart en uanselig stjerne i bagkanten af stjernebilledet Svanens ene vinge. I en astronomisk kikkert er det tydeligt at det er en dobbeltstjerne. De to komponenter er 30 buesekunder eller 1/120 grad fra hinanden. I 1804 opdagede den italienske astronom Guiseppe Piazzi at 61 Cygni flytter sig så hurtigt, at retningen til den ændres en vinkel på 5'' om året. Det er den bevægelse, der kaldes stjernens egenbevægelse. Det er så langsomt at vi normalt ikke lægger mærke til at 61 Cygni flytter sig på himlen. Alligevel var det dengang den hurtigste egenbevægelse af en stjerne, der nogensinde var målt og Piazzi kaldte den for 'den flyvende stjerne'.
Bag kulisserne i LHC
Et eksempel på ingeniørarbejdet bag sikkerhedssystemer i Large Hadron Collider (LHC) forklares; et feasibility study om måling af abort gap intensiteten med diamantdetektorer vha. interaktioner mellem neon og protonerne i LHC.
Elektronmikroskopi for gymnasieelever
Elektronmikroskoper har hidtil været udstyr primært forbeholdt forskere. Det er slut nu. Nu får gymnasieklasser og studerende nemlig mulighed for at lave eksperimentelle øvelser med elektronmikroskoper i undervisningslaboratoriet 'Nanoteket' på DTU Fysik.
Kirstine Meyers legat blev uddelt ved SNU's jubilæum
Tirsdag den 19. august 2014 markerede SNU sit 190 års jubilæum - og UNF sit 70 års jubilæum - ved et festligt arrangement på DTU. Ved denne lejlighed uddeltes det sjældne og meget prestigefyldte Kirstine Meyer legat til Pernille Yde for hendes forskning indenfor biofysiske computermodeller med særligt henblik på inflammation og diabetes. Her bringes nogle billeder fra dagen.
Fisk - breddeopgave 60 med didaktisk kommentar
Mit formål med artikelserien om breddeopgaver er - udover at gøre opmærksom på RUCs fysikuddannelse - dobbelt: Dels udvælger jeg opgaverne, så de kan have interesse som fysikproblemer i egen ret. Dels udvælger jeg dem med henblik på at kunne knytte didaktiske overvejelser til dem af interesse for fysikundervisere. I første omgang i forhold til universitetsundervisning. Men i anden omgang kunne der måske også trækkes paralleller til andre undervisningsniveauer.
Spillere hjælper kvantecomputeren på vej
Vi vil ved hjælp af et online socialt computerspil forsøge at løse en aktuel og meget ressourcekrævende teknologisk udfordring - at designe verdens kraftigste kvantecomputer. I Quantum Moves skal spillerne på en sjov og nem måde udforske og udvikle kvantecomputerens fulde potentiale. Spillet er foreløbigt blevet spillet mere end 350.000 gange, hvilket har leveret enorme mængder af data til en grundig sammenligning af spillerenes og computeralgoritmernes effektivitet i at løse udfordringerne. Foreløbige resultater viser, at den menneskelige hjernes evne til multidimensioneel processering og intuition tillader store dele af spillerne at udkonkurrere computerne. En anden drøm i scienceathome.org projektet beskrevet i denne artikel er at levere spilbaseret undervisning på gymnasieniveau og gennem det helt nye læringsunivers, studentResearcher.org, at uddanne den almindelige befolkning til ikke bare at løse men også at foreslå nye forskningsudfordringer.
DFS- og Kif-årsmøder og KIF-prisen
Dansk Fysisk Selskab (DFS) holder sit forskudte årsmøde den 22.-23. januar 2015 på DTU og åbner samtidig Lysets Internationale År 2015. Netværk for Kvinder i fysik (Kif) holder årsmøde den 13. november 2014 på Rockefeller Komplekset i København.